top of page

Το ΣΕΣΤ στέκεται αλληλέγγυο στον Παλαιστινιακό λαό!

 

Το Σωματείο Εργαζομένων στη Σύγχρονη Τέχνη (ΣΕΣΤ) στέκεται αλληλέγγυο στον Παλαιστινιακό λαό και καταδικάζει τη γενοκτονία του από το κράτος απαρτχάιντ του Ισραήλ. Δηλώνει επίσης την αλληλεγγύη και τη συμπαράστασή του σε όλα τα άτομα που στοχοποιούνται επειδή αναλαμβάνουν δράση και μιλούν ενάντια σε αυτή τη γενοκτονία — συμπεριλαμβανομένων συναδέλφων διεθνώς που απολύονται, λογοκρίνονται και αναγκάζονται να σιωπήσουν.

 

Αυτή η εντελώς ασύμμετρη επίθεση και η συνεχιζόμενη σφαγή, που μεταδίδεται ζωντανά στις οθόνες μας εδώ και αρκετούς μήνες, έχει ξεπεράσει κάθε όριο βαρβαρότητας και δεν περιγράφεται με λόγια. Δεν μπορούμε να οραματιστούμε ένα μέλλον —και στο πεδίο της τέχνης—, ενώ κλείνουμε τα μάτια σε όσα συμβαίνουν στην Παλαιστίνη. Δεν μπορούμε να παράγουμε έργο που υποστηρίζει την ελευθερία του λόγου και της έκφρασης, την υιοθέτηση της πολλαπλότητας και της ποικιλομορφίας, την κριτική σκέψη και τις διαδικασίες αποαποικιοποίησης, χωρίς να μιλάμε για την Παλαιστίνη.

 

Η αυξανόμενη καταπίεση εναντίον οποιουδήποτε παίρνει θέση ενάντια στη γενοκτονία του Παλαιστινιακού λαού έχει λάβει τρομακτικές διαστάσεις, ειδικά στη Γερμανία και τις ΗΠΑ. Γινόμαστε μάρτυρες μιας αλυσίδας περιστατικών ακύρωσης και λογοκρισίας που στοχοποιούν καλλιτέχνες/ιδες, επιμελητές/επιμελήτριες, θεωρητικούς, ακαδημαϊκούς, εκπαιδευτικούς και άλλα άτομα που δραστηριοποιούνται στο πεδίο της σύγχρονης τέχνης και τα οποία έχουν εκφράσει ανοιχτά την υποστήριξή του στους Παλαιστίνιους. Μας ανησυχεί έντονα αυτό το κύμα καταστολής της ελευθερίας του λόγου και μας ανησυχεί εξίσου η εκκωφαντική σιωπή της συντριπτικής πλειοψηφίας των πολιτιστικών και εκπαιδευτικών ιδρυμάτων στην Ελλάδα και διεθνώς. Μόνο στη Γερμανία έχουν καταγραφεί πάνω από 130 περιπτώσεις λογοκρισίας και ακύρωσης, ενώ πολλά ιδρύματα στις ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο έχουν δημοσίως αποσύρει ή ακυρώσει εκδηλώσεις και έργα Παλαιστινίων ή φιλοπαλαιστινίων καλλιτεχνών. Ανησυχούμε επίσης για τη λογοκρισία και την καταστολή που παρατηρείται στα ακαδημαϊκά ιδρύματα στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ σχετικά με οποιαδήποτε έκφραση υποστήριξης της Παλαιστίνης και νόμιμης κριτικής του κράτους του Ισραήλ και του σιωνισμού.

Αυτά τα ανησυχητικά περιστατικά είναι πολυάριθμα και εκτεταμένα, από την ακύρωση ομιλίας της Judith Butler στο Παρίσι, μέχρι την πρόσφατη καταστολή στο Πανεπιστήμιο Columbia της Νέας Υόρκης, στη Νομική Σχολή της Αθήνας και το κλείσιμο του Παλαιστινιακού Συνεδρίου στο Βερολίνο.

 

Στεκόμαστε αλληλέγγυα σε όλα τα άτομα που πλήττονται από τη βίαιη αυτή καταστολή και καλούμε όλους/ες τους/τις ελεύθερα σκεπτόμενους/ες εργαζόμενους/ες και φορείς στο πεδίο του πολιτισμού στην Ελλάδα και διεθνώς να πάρουν θέση ενάντια στη γενοκτονία στη Γάζα και την κανονικοποίηση της λογοκρισίας. Το να υψώνουμε τη φωνή μας, να παίρνουμε θέση και να συμμετέχουμε στη δράση για μια ελεύθερη Παλαιστίνη, συμπεριλαμβανομένων των δικαιωμάτων των Παλαιστινίων στην αυτοδιάθεση, δεν είναι παρά μια ελάχιστη υποχρέωση —γιατί η Παλαιστίνη είναι μια εικόνα από το μέλλον.

 

Ενάντια στην κενή ρητορική και την επίκληση εξαιρέσεων, καλούμε τους εργαζόμενους στον πολιτισμό και τα ιδρύματα να μιλήσουν, να εκφράσουν την αλληλεγγύη τους και να αποσυρθούν από κάθε πηγή χρηματοδότησης που συνδέεται με το κράτος απαρτχάιντ του Ισραήλ, απαιτώντας περισσότερη διαφάνεια στις πηγές χρηματοδότησης και ζητώντας την αποεπένδυση όπου προκύπτει άμεσα ή έμμεσα χρηματοδότηση που συνδέεται με τη γενοκτονία του Παλαιστινιακού λαού. No art business as usual!

 

Σωματείο Εργαζομένων στη Σύγχρονη Τέχνη

Μάιος 2024

ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΕΣ ΠΗΓΕΣ

-CIMAM, “Cancellation and censorship in times of war” (2024)

-L’Internationale Confederation, “Everything will stay the same if we don’t speak up” (Apr 2024) 

-Judith Butler, “Naïve and instrumentalized?” (Feb 2024)

-Brendan Ciarán Browne, “I Was a Target of Academic Censorship Over My Work on Palestine” (Apr 2024)

-OPEN: Archive of Silence_Public Cases_Stand 05.04.2024

bottom of page